logo

Pravilo trećine

Pravilo trećine ili “zlatni rez”

Jedno od najpopularnijih kompozicijskih tehnika u fotografiranju jest tzv. pravilo trećine.

Zamišljene vertikalne i horizontalne linije razdjeljuju fotografiju na 9 jednakih dijelova. Glavni element kompozicije uglavnom se smješta na sjecišta tih linija. Važne elemente također možete smjestiti i uzduž zamišljenih linija, ili pak fotografiju uredite u trećinske trake. Tako su gornja trećina ili lijeva trećina fotografije dobra područja za smjestiti elemente, dok pak područja kao što su sredina, sam vrh ili dno fotografije, ili ona daleko u kutu valja izbjegavati.

Korištenjem pravila trećine stvaramo lijepo uravnotežene fotografije, no to ne znači da se ono uvijek mora primijeniti. Upravo zato tu kompozicijsku tehniku treba shvatiti više kao smjernicu nego samo pravilo.

Uostalom pravila postoje da bi se kršila, a ako uz to još dobijete i dobru fotografiju samo naprijed!

 

Kompozicija fotografije – pravilo trećina, zlatni rez, Fibonaccijev niz

Kompozicija u fotografiji je jedno prilično veliko područje koje se za razliku od nekih drugih segmenata u fotografiji ne može naučiti napamet. Dakle, ne postoji određeno pisano ili nepisano pravilo na koji način određenu fotografiju možemo ili moramo komponirati.

Međutim postoje osnovne tehnike, odnosno pravila koja možemo primijeniti, a koja nam uvelike pomažu pri izradi dobro komponirane fotografije.

Jedno od tih pravila, a za kojeg smo vjerojatno svi čuli je, pravilo trećina.

Pravilom trećina se pokušava na fotografiji naglasiti takozvani zlatni rez, a koji je preuzeti i prihvaćen iz područja umjetnosti. Stoga, za dobru fotografiju, za dobro komponiranu fotografiju nemojmo se ustručavati u velikoj mjeri konzumirati umjetnička djela velikih majstora, koliko slikarstva, toliko i fotografije.

Kod primjene pravila trećina u suštini kadar pokušavamo podijeliti na takozvane trećine, gdje su odnosi tih trećina međusobno zavisni, drugim riječima manja trećina se odnosi prema većoj treći isto kao i veća trećina prema ukupnoj cjelini.

Da bi olakšali shvaćanje tog pravila trećina nije naodmet pogledati slijedeću ilustraciju (Slika 1) koja u matematici predstavlja Fibonaccijevu spiralu tzv. zlatnu spiralu.

 

 

Comments are closed.