logo

Kako dobiti oštre fotografije

Kako dobiti oštre i tehnički ispravne fotografije

 

Svi ćemo se složiti oko toga da želimo imati savršeno oštre fotorafije.no da bi to doista tako i bilo moramo ovladati nekim osnovnim fotografskim znanjima i tehnikama. Današnji fotoaparati rade sjajan posao autofokusiranja, ali još se uvijek dovoljno puta dogodi da točka autofokusa nije točno gdje bi trebala biti, što rezultira fotografijama van fokusa. To važi i za obične „digitalce“ a ne samo za DSLR fotoaparate. Radije dva puta provjerite fokus prije nego što okinete nego da fotografije ispadnu mutne.

Iako su mogućnosti Photoshopa ogromne i fotografija se može urediti do neprepoznatljivosti. No slabo fokusirana (mutna) fotografija uvijek ostaje mutna i tu nema puno pomoći.

Fotografirajte uz dovoljno svijetla i što mirnij fotoaparat

Uvijek si nastojte priuštiti što je moguće više svijetla koje osvjetljava vaš model ili objekt koji slikate. Uvjek izbjegavajte da vam jak izvor svijetla bude iza objekta (obićno neki prozor) kojeg fotografirate. Ako se subjekt ne kreće i ako imate dovoljno vremena za podešavanje svih željenih postavki zašto ne biste koristili i stativ. Time ćete eliminirati vibracije.

Svijetlo sa strane stvara sjene koje naglašavaju teksturu, pa time i oštrinu. Većina stvari izgleda bolje kada svjetlost dolazi sa strane nego direktno iz pravca fotoaparata.

 

 

 

 

 

Comments are closed.